Kategorier

Nyhedsbrev

Det eksponentielle henfald af ølskum

Har man aldrig rigtig forstået det der med halveringstider (afladning af visse elektriske komponenter, afkøling, henfald af radioaktivitet o. lign), så er der hjælp og inspiration at hente ved at skænke sig en god øl, læne sig tilbage og iagttage skummets gradvise forsvinden. 
Dr. Arnd Leike, professor i fysik ved München Universitet har for et par år siden udgivet en artikel i tidsskriftet European Journal of Physics med titlen "Demonstration of the exponential decay law using beer froth". Her viser det sig, som man i øvrigt har kunnet læse tidligere i Dansk Kemi (nr. 11, 1990), at ølskum opfylder betingelserne for eksponentielt henfald. 


En bestemt brøkdel af de tilstedeværende bobler - der jo er ansvarlig for opretholdelsen af det dejlige ølskum - vil briste i et givet tidsrum. Eksempelvis vil halvdelen af boblerne briste i løbet af et givent tidsrum, herefter vil halvdelen af de tilbageværende bobler briste i det efterfølgende tidsrum og så fremdeles. Skumhøjden bliver således løbende halveret, og det tidsrum, hvori halvdelen af skummet forsvinder, kaldes for halveringstiden. Udstyret med et udvalg af Erdinger Weissbier, Augustinerbräu München og Budvar har Dr. Leike vist, at halveringstiderne for skumhøjden af disse bryg er ganske karakteristiske. Det er faktisk muligt at bestemme øltypen alene ud fra halveringstiden for skumhøjden!

Dr. Leike anfører, at "dette hverdagsfænomen er en glimrende, simpel og motiverende demonstration af videnskabelige metoder og fænomenologiske lovmæssigheder".
Detaljerne omkring eksperimentet kan læses i pdf-versionen af Dr. Leikes artikel.

Hvornår er din øl serveringsklar?


I Belgisk Bryg har vi efterhånden erfaret, at det ikke altid er lige let at finde den rette temperatur på sin øl inden serveringen. Når øllen skal køles i køleskabet, er der et par spørgsmål, der trænger sig på - skal øllen køles helt og derefter opvarmes, eller skal den blot henstilles i køleskabet i et bestemt tidsrum - og hvilke tidsrum snakker vi om?

Inspireret af blandt andet Dr. Leike's eksperimenter, har vi udført adskillige eksperimenter med flere flasketyper udsat for henholdsvis opvarmning ved stuetemperatur (21oC) eller afkøling i køleskab (5oC).

Resultaterne af vores anstrengelser har været udviklingen af en matematisk model (eksponentiel forstås), der selvfølgelig skal komme vores besøgende her på siden til gode. Så derfor finder du nedenfor en lille vejledning i at opnå den rette serveringstemperatur til din øl. Blot et par tommelfingerregler, inden du går i gang: 

Husk at jo højere alkoholprocent, jo "varmere" skal din øl være (en anden tommelfingerregel: 0-2 grader over alkoholprocenten)

Husk også, at når din øl er skænket, optager den hurtigere varmen end i flasken.

Afkryds for flasketype/størrelse: 

 Alm. 33 cl.                                     Alm. 75 cl.  
Alm 25 cl.                                     "faxe fad"-type
  


Skal øllen:
Opvarmes?  
(ja, den kommer lige fra køleskabet)

Afkøles?  
(jeps, den har stuetemperatur - cirka) 

Ønsket serveringstemperatur (5 - 21°C):  oC

Kurv  

Ingen varer

0,00 kr Levering
0,00 kr I alt

Til bestilling